Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri
19 Temmuz 2024

Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri

Ev yapımı simit, genellikle sokak satıcılarından, pastanelerden ve fırınlardan alınsa da evde de rahatlıkla yapılabilir. Sadece bazı küçük püf noktalarına dikkat etmek yeterlidir. Ülkemizde yöreden yöreye simidin yapımında küçük farklar olsa da sonuçta aynı malzemeler kullanılarak yapılır. İzmir usulü simitte kullanılan pekmez kaynatılırken Ankara usulü simitte pekmez kaynatılmadan hazırlanır. Ayrıca simit farklı yörelerde farklı isimlerle anılır. Örneğin, İzmir'de simide "gevrek" adı verilir. Evde yapılan simitte en fazla fırında pişirirken zorluk çekilebilir. Çünkü dışarıda satılan simitler buharlı fırınlarda pişirilmektedir. Sade simit yemek istemeyenler simitlerin içerisine istedikleri gıdaları koyabilir. Örneğin, kıymalı, kaşarlı, sucuklu, patatesli, peynirli ve ıspanaklı gibi türleri yapılabilir.

Ev Yapımı Simit İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 su bardağı elenmiş un
  • 1 su bardağı sıcak süt
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yeteri kadar su

Üzeri İçin

  • 1 çay bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı kavrulmuş susam

Ev Yapımı Simit Nasıl Yapılır?

Ev yapımı simit tarifinde hamurun tutulması için derin bir kase tercih edilmelidir. Kaseye un konularak unun ortası havuz gibi açılır. Havuzun ortasına tuz, şeker ve kuru maya eklenir. Üzerine yavaş yavaş sıcak süt eklenerek etrafındaki unlardan içeriye doğru hamur yoğrulmaya başlanır. Hamur tutulurken süt kullanılması, hamurun daha yumuşak ve daha lezzetli olmasını sağlar. Simit hamurunun kıvam bulması için yoğurma işlemi esnasında una yavaş yavaş su ilavesi yapılır. Simit hamuru biraz sert hazırlanmalıdır. Hamurun kulak memesi kıvamından biraz daha sert olması gerekmektedir. Hamurun ne kadar uzun süre yoğrulması, hamurun o kadar kıvam bulmasını sağlar. Hamur kıvam bulunca üzeri ıslak bezle örtülerek mayalanması için en az 30-40 dakika beklenmelidir.

Hamur mayalandıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır. Koparılan parçalar uzun çubuk şeklini alacak şekilde yuvarlanır. Yuvarlanan hamur kıvrılarak halka şekline getirilir ve iki ucu birleştirilir. Tüm hamur parçaları için aynı işlem uygulanır. İçerisine harç konulacak olan simit hamurları poğaça gibi yuvarlak bir şekilde avuç içinde açılır. Açılan hamurun ortasına istenilen malzemeler konularak kapatılır. Ev yapımı simidin pişirileceği fırın tepsisinin tabanı sıvı yağ ile iyice yağlanır. Diğer yandan üzeri için pekmez hazırlığı yapılır. Bunun için geniş bir tencerede pekmez ve su iyice kaynatılır. Pekmez daha sonra yayvan bir kaba alınır. Beyaz susamlar teflon tavaya konularak yüksek ateşte yağsız bir şekilde kavrulur.

Hazırlanan simit hamurları önce pekmezli suya daha sonra kavrulmuş susama batırılarak teker teker fırın tepsisine dizilir. Tüm simitler aynı şekilde hazırlanarak fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 15-20 dakika kadar pişirilir. Fırından çıkarılan ev yapımı simitler, oda sıcaklığında bir müddet ılındıktan sonra servis tabağına alınır. Yanına çay demleyerek sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Şakire

19 Temmuz 2024 Cuma

Evde simit yaparken pekmezi kaynatmak gerekiyor mu? Ankara usulü simit için pekmez kaynatılmıyor demişsiniz, bu acaba simidin lezzetini çok etkiler mi? Ayrıca, buhar fırını kullanmadan evde simidin dışı çıtır çıtır olacak şekilde nasıl pişirebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Şakire Hanım,

Ankara usulü simit yaparken pekmezi kaynatmanız gerekmiyor, doğru duymuşsunuz. Pekmez kaynatılmadan kullanıldığında da simit oldukça lezzetli oluyor. Pekmezi kaynatmanın, simidin lezzetinde çok büyük bir değişiklik yaratmadığını söyleyebilirim. Ancak, pekmezi kaynatmadan kullanmak, simidin dışının daha parlak ve çıtır olmasını sağlayabilir.

Evde buhar fırını kullanmadan simidin dışını çıtır çıtır yapabilmek için birkaç ipucu verebilirim:
1. Simitleri pekmezli suya batırdıktan sonra susama bulayın.
2. Fırının tabanına ısıya dayanıklı bir kap içinde su koyun. Bu, fırının içinde buhar oluşturacak ve simitlerin dışının çıtır olmasına yardımcı olacaktır.
3. Simitleri önceden ısıtılmış ve yüksek dereceli (200-220°C) fırında pişirin.

Bu yöntemlerle evde de oldukça çıtır ve lezzetli simitler yapabilirsiniz. Afiyet olsun!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Simit Tarifi ve Malzemeleri

Simit Tarifi ve Malzemeleri

İlginizi Çekebilir

Simit Diyeti Listesi

Simit Diyeti Listesi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Simit Börek Tarifi ve Malzemeleri

Simit Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Sirkeli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Simit Tarifi ve Malzemeleri

Sucuklu Simit Tarifi ve Malzemeleri

Gevrek Simit Tarifi ve Malzemeleri

Gevrek Simit Tarifi ve Malzemeleri

1 Simit Kaç Kalori?dir?

1 Simit Kaç Kalori?dir?

Güncel

Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri

Ev Yapımı Simit Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Poğaça Simit Tarifleri ve Malzemeleri

Poğaça Simit Tarifleri ve Malzemeleri

Güncel

Simit Çay

Simit Çay

Simit Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri

Simit Ekmeği Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Simit Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Simit Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Simit Tarifi ve Malzemeleri

Çıtır Simit Tarifi ve Malzemeleri

Simit Çeşitleri Nelerdir?

Simit Çeşitleri Nelerdir?

Kolay Simit Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Simit Tarifi ve Malzemeleri

Mahlepli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Mahlepli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Simit Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Simit Peynir Tarifi ve Malzemeleri

Simit Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Simit Poğaça Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Simit Tarifi ve Malzemeleri

Pekmezli Simit Tarifi ve Malzemeleri