Kandil Simidi Kandil simidi, adını Müslümanların kutsal saydıkları beş geceden (Regaip, Miraç, Berat, Kadir, Mevlit) alır. Bu gecelere "kandil geceleri" adı verilir ve bu gecelerde yapılan ibadetlerin yanı sıra çeşitli ikramlar da sunulmuştur. Parmak kalınlığında susamlı veya susamsız simitler bu gecelerde yapılmış ve bu nedenle bu simitlerin adı "kandil simidi" olarak kalmıştır. Günümüzde artık her fırından ve her gün temin edilmesi mümkündür. Kandil simidi, simidin minyatür halidir. Yağ ve karbonhidrat açısından zengin olan bu simit, kilo kontrolüne dikkat edenler için 100 gramında yaklaşık 477 kalori içerir. Kandil Simidi Malzemeleri
Üzeri İçin
Kandil Simidi Nasıl Yapılır? İlk olarak yumurtaların sarısını ve akını ayıralım. Geniş bir karıştırma kabına yumurta sarısını aktaralım ve sırasıyla kabartma tozu hariç diğer malzemeleri ekleyelim. Malzemeleri karıştırarak birbirleriyle harmanlayalım. Bu esnada geç ısınan bir fırınımız varsa, zamandan kazanmak için fırınımızı 200 dereceye getirip ısınmasını sağlayalım. Malzeme karışımına geri dönerek son malzemelerimiz olan un ve kabartma tozumuzu bir elek yardımıyla azar azar eleyerek karışıma ilave edelim. Oluşan hamurumuzu kulak memesi kıvamında ve elimize yapışmayacak şekilde yoğuralım. Kıvama gelen hamurumuzu tezgâha ya da geniş bir alana alarak küçük parçalara ayıralım. Genelde ceviz büyüklüğünde olması idealdir. Kopardığımız parçaları tek tek yuvarlayarak parmak genişliğinde rulolar haline getirip daire şekli olmasına dikkat ederek uçlarını birleştirelim. Bu şekilde kandil simidinin görünümünü elde etmiş oluruz. Geri kalan tüm hamur parçalarına da aynı işlemi uygulayalım. Fırın tepsisini yağlayarak ya da altının tutmasından korkuyorsanız yağlı kâğıt sererek oluşan minyatür kandil simitlerimizi önce yumurta akına sonra susam veya çörek otuna batıralım ve tepsiye aralarında biraz boşluk bırakarak dizelim. Önceden ısınmış fırında simitlerin üzeri kızarana dek pişirelim (yaklaşık 25 dakika yeterli olacaktır). Soğuduktan sonra servise hazırdır. Afiyet olsun. |