Ülkemizde simit, bayılarak yenilen ve özellikle kahvaltıların baş tacı olan bir yiyecek çeşididir. Simit, uzun yıllardır yurdumuzda yapılan bir lezzettir. Özellikle taş fırınlarda yapılan simitler, birçok sokak arasında simit tezgâhlarında satılmaktadır ve öğrencilerin müptelası olduğu yiyecekler arasında gelmektedir. Bir adet simit, yaklaşık 5-6 dilim ekmeğe denk gelir. Bu nedenle simit, kalori açısından oldukça yüksektir. Doktorlar, simidin sürekli olarak yenmemesi gerektiğini belirtmektedir. Yurdumuzda yapılan ve tadına doyamadığımız enfes simit, kalori açısından oldukça yüksek olup tam 217 kalori içermektedir. Bu yüzden haftada sadece bir adet tüketmek gerekir. Çok sık yenilen simit, özellikle kilo problemi olan kişiler için ciddi sorunlar yaratır. Eğer sizin de kilo probleminiz var ise simit yerken iki kez düşünmeniz gerekir. Simit Çeşitleri ve İçerikleri Simit çeşitleri olarak bilinen birçok simit çeşidi vardır. Bunlar arasında:
Bu çeşitler, simidin farklı bölgelerde ve farklı şekillerde yapıldığını gösterir. Simidin ana malzemesi undan yapıldığını bilmelisiniz. Doktorların ve diyetisyenlerin "üç beyazdan uzak durun" şeklinde yaptıkları açıklamaları kulak ardı etmemeniz gerekir. Bir simidi ekmek yerine de yiyebilirsiniz, ancak yediğiniz bir adet simit tam altı dilim ekmeğe denk gelir. Bu yüzden ekmek yerine simit yerken iyi düşünün. Her gün sabah işe giderken kahvaltı yapmak yerine sadece simit yiyorsanız ve hareketsiz bir yaşamınız var ise çok kolay kilo alırsınız. Evde yapılan simitlerin kalori miktarı çok daha yüksektir. Simit alırken mutlaka taş fırın olan simidi almanız tavsiye edilir. Simitin Besin Değerleri Simit içerisindeki karbonhidrat miktarı 68.8 gramdır. Ayrıca bir adet simit içinde 0.9 gram protein bulunmaktadır. Yağ oranı 17.1 gram olduğundan, mutlaka yağı azaltılmış olanların alınması gerekir. Bir adet simit içinde lif oranı da 0.8 gram civarındadır. Kalori Değerlerinin Yüksek Olma Sebebi Bir adet simidin içerisinde susam, un, sıvı yağ, toz şeker, yaş maya ve tuz bulunmaktadır. Normal ekmek ile kıyaslandığında, simidin kalori miktarı ekmeğe göre çok daha fazladır. Bazı fırıncılar ise simit yaparken sıvı yağ yerine margarin kullanmaktadır. Simit yapımında margarin kullanmak, kalori miktarının daha çok yükselmesine sebep olur. Bu nedenle margarin kullanılmamış simitler tercih edilmelidir. Ayrıca simit ile satılan krem peynir, zaten kalori miktarı yüksek olan simidin kalorisini daha da yükseltmektedir. |