simit.web.tr
simit

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Simit Ekmeği

Simit Ekmeği, en fazla Manisa yöresine ait olan bir lezzettir. Bu ekmeği yediğinizde gerçekten ekmek yediğinizin farkına varacaksınız. Ekmeğin yapımı diğerlerine benzese de, en önemli fark nohut mayası ile hazırlanmasıdır. Nohut mayası eskiden çok fazla kullanırmış. Günümüzde hazır mayalar çıktığından, bu tür lezzetler artık yöresel olarak yapılmaktadır. En zor kısmı nohut mayasının hazırlanması olsa da, bir kere mayayı yaparak haftalık ekmeğinizi rahatlıkla pişirebilirsiniz. Bu lezzetli simit ekmeği için bizlerde kolları sıvayalım ve ekmeği birlikte yapmaya başlayalım. Hepinize kolay gelsin.

Simit ekmeği için gerekli malzemeler
  • 1 avuç nohut 
  • Yeteri kadar un (Arzu edenler yarı yarıya kepekli un kullanabilir)
  • 5,6 adet defne yaprağı
  • Yeteri kadar tuz
Simit ekmeği yapımı

Hazırlıklarımıza ilk olarak nohutları maya için hazırlayacağız. Sizlere bu aşamada en çok demirden bir havan yardımcı olur. Çünkü nohutları kıracağız. Çok un ufak etmeseniz bile, nohutların en azından ikiye ayrılması gerekir. Bunu havanı olmayanlar taş, mermer gibi malzemelerle bir bezin arasında yapabilir. Kırılan nohutlar büyük bir kavanozun içerisine konur. Buna 1-2 avuç kadar un ile bir fiske tuz ilave edin. Yaklaşık yarısına kadar da sıcak su koyun. Suyun sıcaklığı elinizi yakmayacak derecede olsun yeterli gelir. Malzemeleri karıştırarak, kavanozun kapağını kapatın. Daha sonra kavanozu naylon poşetin içine koyarak sıkıca kapatın. Bu önlemi taşma olasılığına karşı yapıyoruz. Üzerine kavanozu sıcak tutacak bir örtü örterek kapatın. Özellikle yazın nohutun mayalanması daha kısa sürüyor. Eğer bu aşamayı akşama doğru yaparsanız daha iyi netice alırsınız. Geceleyin kavanozun içine 1 çay bardağı kadar kaynar su koyarak, mayanın tutmasını garanti edersiniz.

Nohut mayasının olup olmadığını kapağa kadar yükselmiş köpüklerinden kolayca anlarsınız. Mayanın kokusu da olduğunu gösterecektir. Hazır sayılan mayalara benzer kötü bir kokusu olur.
Simit Ekmeği

Ancak kullanıldığında, bu kokudan eser kalmaz. Suyun üzerine çıkmış 1-2 parmak köpük olması nohut mayasının olduğunu gösterir. Artık simit ekmeği yapımına başlayabilirsiniz.

Önce defne yapraklarını suda kaynatıp, demleyin. Yaklaşık 1-2 bardak su yeterli gelir. Bu ılındığında, kavanozda olan mayayı süzgeçten geçirin. Süzdüğünüzü ve defne suyunu yoğurma kabının içine alın. Önce yarım kg kadar undan bir hamur yapın. Bunun kıvamı cıvık olacak. Daha sonra yoğurma kabını örterek yaklaşık 2 saat kadar mayalandırın. İsterseniz kabı sıcak suyun üzerine oturtarak, mayalanma süresini kısaltabilirsiniz. Yazın böyle bir sorununuz olmaz. Kısa sürede mayalanma işlemi tamamlanır. Bu hazırladığınız mayalı hamurdan ortalama 3 tepsi simit ekmek çıkar. Bu fazla gelirse, hamurdan bir miktar ayırın. İsterseniz buzluğa koyabilir, isterseniz komşunuza verebilirsiniz.

Şimdi hamuru yeniden un ilave ederek yoğuracağız. Kepekli un kullananlar bunu beyaz un eşit karıştırarak kullansın. Ekmekleri daha iyi kabarır. Arzu ederseniz ekmek hamurunun içine keten tohumu gibi malzemeleri de bu aşamada ilave edebilirsiniz. Hamuru aynı poğaça hamuru gibi yumuşak halde yoğurun. Bu arada fırın tepsisini iyice yağlayın. Hamuru tepsinin içine boşaltın. Burada kabarıncaya kadar beklemeniz gerekir. Eğer hamur fazla olursa, başka bir tepsiye aktarabilirsiniz. Bu aşamada bitince önceden 175 derece ısıtılmış fırına tepsiyi sürün. Yaklaşık yarım saat sonra fırını 200 dereceye çıkarın. Ortalama 1 saat içinde simit ekmek pişmiş olacak. Fırından çıkardığınız simit ekmeğini bir süre bekletin. Bir bezle de sarabilirsiniz. Fazla bekletmeden tepsiden ekmeği çıkarın. Eğer güzel yağlanmışsa, ekmek tepsiye yapışmaz. Çıkmazsa bezle bir süre daha sararak ekmeği bekletin.

Simit ekmeği ılık olarak tüketebilirsiniz. Ancak en güzel tadı kızarttığınız zaman olacak. Gerçekten ekmek yediğinizi anlayacaksınız.

Afiyet olsun.

Yayınlanma Tarihi : 05.12.2015 10:47:44

Simit Ekmeği Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Simit Ekmeği"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Diyette Simit

Diyette simit çok tercih edilmemektedir. Tercih edilmesi de önerilmez. Çünkü tokluk hissi vermez. Beyaz işlenmiş undan yapılır. Ev yapımı olsa ve içinde tam tahılı unlar kullanılsa bile susam çok yağlı bir besin olduğu için diyet...

Simit Diyeti

Simit Diyeti, Yaz kış her zaman popülerliğini koruyan simit Türk insanının en sevdiği atıştırmalıklardan bir tanesidir. Doyurucu bir özelliği olan simit günümüzde kişilerin zayıflaması için bir diyet programının içerisinde çok...

Simit Çay

Simit çay, bu güzel ve lezzetli ikiliyi yememiş olan yoktur eminim. Hele ki çalışan insanların kurtarıcısıdır simit ve çay. Düşünsenize sabah çok erken saatlerde kalkıp da kahvaltı yapmaya zamanı olmayan insanlar ne yapsın aç mı k...

Simit Ayran

Simit Ayran, ikisi harika bir uyum sağlar. Benim vazgeçilmezlerim arasındadır. Okul zamanında neredeyse her gün bir simit bir de yanına ayran alacak kadar harçlığım olurdu. Karnım acıkınca tenefüs zilinin çalmasını beklerdim. Hatt...

Poğaça Simit Tarifleri

Poğaça simit tarifleri, Poğaça hamurun içine yoğurt katılarak elde edilen hamur içerisine zeytin, kıyma, peynir yada sade bir şekilde yapılan çörek türüdür. Simit ise halka biçimindeki susamlı çörektir. Poğaça ve simit kahvaltılar...

Simit Ayran Diyeti

Simit Ayran Diyeti, Ülkemizde çok sık olarak uygulanan ve kilo sorunu olan insanların bu diyete uydukları zaman, 30 gün içerisinde 6-7 kilo birden vermesinin mümkün olduğu ve havaların ısınması ile birlikte tatil planları yapıyors...

Simit Kebabı

Simit Kebabı, yöresel özelliğe sahip olan ve Gaziantep şehri ile birlikte anılan bir kebap çeşididir. Bu kebabın simit ismini almasının nedeni ise bu yörelerde ince köftelik bulgurun simit adı ile anılmasıdır. Simit kebabı genelli...

Kurabiye Simit

Kurabiye Simit, geleneksel olarak yıllardır bayanların mutfaklarında var olan dayanılmaz bir lezzet olarak yeri almıştır. Özellikle akşam çaylarında ve misafir ağırlamaların da çay yanında çay keyfi olarak kullanılan gevrek ve ağı...

Simit Börek

Simit börek, farklı bir börek tarifi denemek isterseniz mutlaka bu tarifi tavsiye ederiz. Misafirleriniz için oldukça güzel bir ikramlık olur. Tarifimizde hazır yufka kullandık. Eğer hamarat ev hanımlarından iseniz, endi açtığınız...

Yarım Simit Kaç Kalori

Yarım Simit Kaç Kalori, Ülkemizde simit bayılarak yenilen ve özellikle de kahvaltıların baş tacı olan bir yiyecek çeşididir. Simit uzun senelerdir yurdumuzda yapılan bir lezzettir. Özellikle de taş fırınlar içinde yapılan simitler...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

simit, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017